Graafstra komt met nieuwe chip – en betalen komt er (nu écht) aan

Amal Graafstra komt binnen enkele maanden met een nieuwe chip. De Amerikaanse biohacking-pionier maakt en verkoopt microchips die in je hand zitten. De huidige chip valt voor sommige gebruikers tegen: er is nog weinig mogelijk. Graafstra belooft een chip met meer mogelijkheden.

Door Jannes van Roermund

We zitten in een restaurant aan het Vondelpark in hartje Amsterdam. Graafstra is uitgenodigd voor een congres en zal de volgende dag spreken voor honderden toehoorders. De Amerikaan heeft zich opgewerkt tot een van ’s werelds belangrijkste pioniers in biohacking – het ‘verbeteren’ van je lichaam door middel van techniek.

De Amerikaan met Nederlandse voorouders knutselt zijn chips in de garage in elkaar. Normaal gezien doet hij een beetje geheimzinnig over zijn nieuwste plannen, maar inmiddels durft hij te spreken.

Menukaart

“Kijk”, zegt Graafstra. Hij pakt de een A4’tje met de menukaart erbij en wijst ernaar. “Dit is de chip nu. Je kunt er data opschrijven, maar dat kan slechts in één bestand.” Vervolgens grist hij nog wat velletjes bij elkaar. Hij schuift ze zorgvuldig onder elkaar. “Zo wordt de nieuwe chip. Meerdere plekken voor data.”

Dat moet de nieuwe chip een stuk bruikbaarder maken. Net als de huidige variant, waar Graafstra onder andere in RTL Late Night over sprak, werkt de chip met Near Frequency Field (NFC) technologie. Zulke chips kennen we van de OV-chipkaart*; ze communiceren met een ‘ontvanger’.

De huidige chip kan al worden verbonden met verschillende ontvangers. “Het is het tegenovergestelde van een sleutel”, legt Graafstra uit. “Sleutels kun je bij laten maken, maar ze passen slechts op één slot. Dit is één sleutel met meerdere sloten.”

Tegenvaller

Graafstra noemt zeven toepassingen op waarvoor hij zijn eigen chip gebruikt. De voordeur, zijn auto, de lampen thuis en zijn smartphone zijn allemaal aangesloten op de NFC-chip.

In de praktijk blijkt het voor consumenten met zo’n chip lastig om zulke toepassingen in elkaar te knutselen. Bovendien willen de meeste ‘early adopters’ maar een ding: betalen. Dat kan – op een uitzondering in Groningen na – nog niet. “Met de nieuwe chip moet dat ook gaan lukken”, zegt Graafstra met een trotse glimlach over betaalmogelijkheden, die overigens ook bij veel mensen op weerstand stuiten.

Plat

Waar alle sprekers zich keurig in pak hebben gemeld, draagt Graafstra – forse man, bourgondisch buikje, ongeschoren – een simpel T-shirt van zijn bedrijf Dangerous Things. Hij slokt zijn eten naar binnen. Graafstra is inmiddels gewend aan de verplichtte diners. Hij adviseert de overheid van Estland, die volgens hem naar een systeem toe werken om zowel de bankpas als het paspoort in één chip te stoppen. “Maar ik ken de plannen ook niet precies, dat staat nog in de kinderschoenen”, aldus Graafstra.

Wat hij wel zeker weet, is dat z’n nieuwe chip er anders uit gaat zien. Hij wordt plat en lang: minder dan één centimeter breed, een halve milimeter dik en maarliefst 22 milimeter lang. “Het gaat wel meer pijn doen”, grinnikt Graafstra.

Foto: Jannes van Roermund

Foto: Jannes van Roermund

Met zijn vriend Tom van Oudenaarden, die de NFC-chips in Nederland implanteert en opzien baarde door een LED-lamp in zijn arm te laten zetten, denkt hij na over de plaats van de chip. Met een mes snijdt Graafstra denkbeelding in zijn hand. “Hier?” De heren worden het eens over een plaats onder de pink als beste optie.

Volgens Graafstra en Van Oudernaarden zou dit de beste plek zijn voor de nieuwe chip. Foto: Flickr.com cc/Jannes van Roermund

Volgens Graafstra en Van Oudernaarden zou dit de beste plek zijn voor de nieuwe chip. Foto: Flickr.com cc/Jannes van Roermund

Graafstra belooft dat hij de data op de chip beter gaat beveiligen. In een interview met Marco Preuss, die chef is van een onderzoeksteam van Kaspersky Lab, bleek dat die beveiliging een lachertje is.

“De beveiliging nu is minimaal, dat klopt. Het moet beter”, reageert Graafstra. Hij gaat de nieuwe chip beter ‘encrypten’.

Betalen

Ook moeten er dus meer data op de chip passen. Graafstra’s belangrijkste verbetering bestaat uit de nieuwe betaalmogelijkheden: daar wil hij nu écht een begin mee maken. Althans, in de Verenigde Staten. Graafstra is met “enkele spelers” uit de betaalbranche aan het praten. Hij doelt op bedrijven als PayPal of Apple Pay.

De Amerikaan kijkt wat bedenkelijk als we vragen of zijn plannen ook voor Nederland gelden. Hij lijkt er niet zeker van. “Hopelijk wel”, besluit hij.

Betaalvereniging Nederland, een gezamenlijk platform van de banken, laat enkele dagen later weten dat het initiatief voor een ‘onderhuidse creditcard’ niet van hun zal komen. “Er is niet genoeg vraag naar”, legt een woordvoerder uit. De vereniging richt zich op contactloos betalen via smartphones, dat o.a. door Rabobank en ING mogelijk wordt gemaakt.

Verschillende Nederlanders met een NFC-chip, waaronder journalist Tijs Hofmans, lieten weten het liefste daarmee te willen betalen. “Daarvoor heb ik hem genomen”, aldus Hofmans, die bijval krijgt van kinderboekenschrijver Marcel van Driel: “Dat zou echt gaaf zijn.”

Niet iedereen is het met hen eens: volgens techniekkenner Kees Plattel ‘vraag je er dan om gehackt te worden’. Die waarschuwing moeten we volgens schrijver Van Driel maar beter serieus nemen: “Als Kees dat zegt…”

Het is voorlopig afwachten. We zullen de komende tijd kritisch kijken naar de beveiliging van de nieuwe chip, o.a. samen met de onderzoekers van Kaspersky Lab. Bovendien zweven er rond het ‘onderhuids betalen’ meer interessante vragen dan alleen het veiligheidsvraagstuk. Kortom: to be continued….

*=Openbaar Vervoer

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief of de gratis SMS-dienst. Snap je iets niet, heb je vragen, opmerkingen of tips? Mail ze naar info@dechip.nl of reageer hieronder!

Interessant? Laat anderen dit lezen via social media - of stuur het persoonlijk. Gebruik onderstaande buttons.