Angst voor betaalchip: Satan, straling en Big Brother

Afgelopen week werd Enna van Duinen geïnterviewd door RTV Noord. Ze heeft een onderhuidse chip in haar hand, waarmee ze op de sportschool kan betalen. Op Facebook reageerden veel mensen boos, bang en geprikkeld. Ik geef wat extra uitleg om de angst te snappen.

Door Jannes van Roermund

Screenshot_2015-11-13-22-50-16

Reacties op de Facebookpagina van RTV Noord.

1. Stelling: De Bijbel heeft dit voorspeld.

In de Bijbel (Openbaring 13:16) staat een passage over het ‘teken van het beest’.

Er zijn twee beesten. Het tweede beest komt uit de aarde. Het zal de mensen misleiden en hen doden als ze niet gehoorzamen. Volgens de Jongerenbijbel is het beest een handlanger van Satan.

In de Bijbel staat ook dat iedereen, klein of groot, arm of rijk, het ‘teken van het beest’ in de rechterhand of op het voorhoofd zal krijgen. Zonder dat teken kan niemand kopen of verkopen.

Wordt een betaalchip dan het teken van het beest?

Ik kan goed begrijpen dat fanatieke Christenen, die al 30 jaar lang de Bijbel uit hun hoofd kennen, de gelijkenis zien. Aan de andere kant wordt er al eeuwenlang geroepen dat het beest op komst is. De Romeinse keizer Nero werd er bijvoorbeeld mee geassocieerd omdat hij correspondeert met het nummer 666, dat volgens de Bijbel het getal van het beest is.

2. Stelling: Die chip kan geïnfecteerd worden met een virus.

Er kunnen inderdaad virussen op een chip worden gezet. De Vrije Universiteit heeft dat aangetoond, net als professor Mark Gasson. Nieuwe versies zullen echter beter worden beveiligd en in de toekomst komt er vast goede anti-virussoftware.

Bron: Facebook.com/rtvnoord

Bron: Facebook.com/rtvnoord

3. Stelling: Big Brother is watching you.

Veel mensen zijn bang dat de overheid, geheime diensten of multinationals te veel over ons weten. Die angst is niet geheel onterecht. In een lezing over Google legde Jan-Willem Alphenaar gisteren nog uit dat de CIA aandelen heeft in Google. En ja, Google weet alles.

Welke rol kan een chip spelen in massacontrole? Een functionele onderhuidse chip, verplicht bij iedereen geïmplanteerd, zou in theorie de natte droom van inlichtingendiensten kunnen zijn. Maar…. twee kanttekeningen:

  1. Enna’s chip, de NFC-chip van Dangerous Things, kan eigenlijk nog vrijwel niets. Hij kan ook niet worden gevolgd. De chip werkt net als de OV-chipkaart: alleen binnen zeer korte afstand (een paar centimeter) kan hij worden afgelezen. Als de overheid gechipten zou willen tracken, zou ze op allerlei plaatsen speciale lezers (‘OV-paaltjes’) moeten wegzetten. Dat is niet handig: via onze smartphones kunnen we ook 24 uur per dag worden gevolgd, vertelde een onderzoeker van Kaspersky Lab me laatst. Dit interview wordt nog gepubliceerd.
  2. Bijna niemand die ik spreek over onderhuidse technologie verwacht dat er ooit een chip verplicht zal worden. Toegegeven: onderzoekers in Groot-Brittannië dachten 10 jaar geleden wel dat het in 2016 zou gebeuren. Niets blijkt minder waar. (Overigens krijg ik soms te horen dat pasgeboren baby’s in 2016 verplicht gechipt worden. Dat is onzin. Het bericht komt oorspronkelijk van topinfopost.com, een ‘satirische’ website die nep-nieuwsberichten in de wereld brengt.)

Kortom: het is goed om je zorgen te maken over privacy, maar niet over deze chip. Er komen wel nieuwe chips. Die moeten handiger, nuttiger en leuker voor gebruikers worden. Ook qua privacy zal ik die versies in de gaten houden.

Bron: Facebook.com/rtvnoord

Bron: Facebook.com/rtvnoord

4. Stelling: de straling zal vast gevaarlijk zijn.

Dat is een interessant thema. De Verichip is ooit goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Ook de huidige NFC-chip is zeer waarschijnlijk veilig, ondanks dat de naam van het bedrijf ‘Dangerous Things’ is.

In toekomstige chips zal waarschijnlijk een batterij moeten zitten. Bij die stroomvoorziening wordt stralingsveiligheid interessant, zeker voor medische toepassingen van chiptechnologie. Ik ben van plan om dit ooit – wanneer de tijd er is – te onderzoeken.

Bron: Facebook.com/rtvnoord

Bron: Facebook.com/rtvnoord

5. Stelling: De pot verwijt de ketel dat ‘ie zwart ziet – maar hij laat zichzelf aanbranden.

Tot slot, zoals eerder gezegd: wie zich zorgen maakt over privacy, moet eerst goed nadenken over andere dingen. Zetten we alles op Facebook? Gebruiken we Google of andere zoekmachines? Luc heeft hier een punt. Zoals het spreekwoord luidt: verander de wereld, begin bij jezelf.

Interessant? Laat anderen dit lezen via social media - of stuur het persoonlijk. Gebruik onderstaande buttons.