Toen een stel Nederlanders vorig jaar een NFC-chip lieten implanteren, doken de vaderlandse media er vol op. Dit was dé toekomst, zo hoorden we. Een jaar later blijkt de chip een flop.
Het is eind 2014. Tientallen Nederlanders krijgen op verschillende bijeenkomsten een zogenaamde Near Field Communication (NFC) chip in hun lichaam geïmplanteerd, meestal tussen duim en wijsvinger. De onderhuidse chip werkt hetzelfde als de OV-chipkaart: net zoals die kaart wordt afgelezen door de paaltjes op het station, kan de onderhuidse chip communiceren met speciale lezers.
Er doen wilde verhalen de ronde. De chip zou sleutels overbodig maken, want we gaan draadloos onze voordeur openen. We gaan allerlei apparaten in ons huis – van lichten tot koffiezetapparaat – ermee bedienen en … *trommelgeroffel* we kunnen met de chip gaan betalen. Dat laatste doet de gedachten op hol slaan.Een jaar later blijkt dat de NFC-chip niet aan de verwachtingen voldoet. “Nee, deze chip wordt ‘m niet, helemaal niet”, vertelt Ruben Horbach (28) telefonisch vanuit Londen. Hij onderzocht een jaar lang de mogelijkheden. Het lukte hem om de chip aan de voordeur van zijn kantoor te koppelen. Hij kan zo draadloos het pand betreden; geen wereldschokkende verbetering, geeft hij toe. “En het werkt niet eens goed, je moet je hand op precies de juiste manier houden. Het is ontzettend friemelen.”
Alle Nederlanders die DeChip.nl gesproken heeft, zijn weinig onder de indruk van de mogelijkheden. “Wat er nu ligt is een beetje treurig”, analyseert techniekfilosoof Marco van Beers (28). Hij schrikt van zijn eigen woorden. “Nou ja, treurig”, verbetert Van Beers zichzelf snel, “het is een beetje, eh, saai.”
Positieve noot
Is het allemaal kommer en kwel? Welnee. Na een jaar uitproberen zijn er ook mooie verhalen te vertellen. Kinderboekenschrijver Marcel van Driel (48) liet een chip in zijn arm zetten en kon er tijdens de Kinderboekenweek de blits mee maken. Hij nam naar scholen een speciaal schatkistje mee en opende het met zijn arm: magie. De kinderen waren verbijsterd en een mooi gespreksonderwerp lag op tafel.
Ook Enna van Duinen (47) is enthousiast over de chip in haar hand. Zij heeft er alle reden toe, want als een van de weinigen kan ze ermee betalen (zie foto bovenaan). Haar sportschool heeft de chip kunnen koppelen aan een betaalaccount. “Als ik koffie haal in de kantine, hou ik mijn chip tegen de lezer en gaat er 1,80 euro van m’n tegoed af”, zegt Van Duinen. Ze is fan van het ‘quantified self’-principe en meet met de nieuwste technologieën allerlei aspecten van haar lichaam.
Betalen
Van Duinen is een uitzondering: betalen in winkels is nog niet mogelijk. “Dat is jammer”, zegt tech-journalist Tijs Hofmans (27). Hij heeft sinds kort een chip. Na het inbrengen kreeg hij de schrik van zijn leven met een enorme blauwe plek. “Die blauwe plek bleek normaal. Maar qua toepassingen kom je niet verder dan een online visitekaartje eraan te hangen. Een teleurstelling.”
Technisch gezien moet betalen met de chip voor iedereen mogelijk zijn. Het is sinds dit jaar ook mogelijk om met een smartphone contactloos te betalen en daarin zit zo’n zelfde NFC-chip, die verantwoordelijk is voor de techniek.
“Als het zou kunnen, zou ik het zeker doen”, zegt Tijs Hofmans over betalen in winkels met zijn onderhuidse chip. “Dat is één van de redenen waarvoor ik de chip zou willen gebruiken.”
Kees Plattel (26) werkt als technicus in de reclamebranche. Hij is mordicus tegen een ingebouwde betaalkaart. “Daar wil je juist níet heen. Je kunt best je sportschoolpasje vervangen, maar niet de bankpas. Dan vraag je erom gehackt te worden”, zegt Plattel, die zijn chip ook aan het slot in de voordeur van zijn kantoor koppelde.
Kaspersky
DeChip.nl publiceert in de komende weken een interview met twee onderzoekers van Kaspersky Lab, het grootste internetveiligheidbedrijf ter wereld. Marco Preuss (Director Europe, Research and Analysis Team) en Evgeny Chereshnev (Director consumermarketing) onderzoeken de NFC-chip – Chereshnev heeft er zelf één – en geven antwoord op belangrijke vragen. Daarna houden we een exclusief interview met Amal Graafstra, ‘vader’ van de onderhuidse chip. Hij legt uit waarom zijn nieuwe versie een stuk beter gaat zijn. Die nieuwe versie houdt overigens de gemoederen flink bezig.
Dit bericht is een ingekorte en bewerkte versie van een artikel dat in januari in het online magazine Bright Ideas is verschenen. Lees hier dat artikel.
Lees hier nog een interview met Amal Graafstra, eigenaar van Dangerous Things en de man die de NFC-chips verkoopt.
Volg DeChip.nl met de nieuwsbrief (email) of de gratis sms-dienst.