NFC chip onder je huid: 5x jouw toekomst (of toch niet)

Van Humberto Tan tot The Guardian: de onderhuidse chip duikt wekelijks op in de grote media. Is dat terecht? Twee Nederlanders – beiden één jaar gechipt – twijfelen of dit de toekomst is.

Door Jannes van Roermund

Eerst: wat is een NFC chip?

De NFC chip is zo groot als een (forse) rijstkorrel. [Foto: Marcel van Driel]

De onderhuidse NFC chip. [Foto: Marcel van Driel]

Een NFC chip maakt gebruik van Near Field Communication (NFC), een techniek om data uit te wisselen. Dat kan op 10 centimeter afstand.

In veel smartphones en bankpassen zit zo’n NFC chip. Ook de OV chipkaart werkt ermee.

Het bedrijf Dangerous Things verkoopt een onderhuidse variant van de NFC chip. Die chip wordt meestal tussen duim en wijsvinger gestopt en soms in de arm (zoals op de foto boven dit artikel).

Dus, wat gaat dat ons opleveren?

Wat kunnen wij in de toekomst met zo’n onderhuidse NFC chip? Schrijver Marcel van Driel en tech-kenner Kees Plattel hebben bijna één jaar zo’n chip en reageren op onze vijf mogelijkheden:

1. Betalen.

Contactloos betalen met pinpas. [Foto: ING]

Contactloos betalen met pinpas. [Foto: ING]

Het is nu nog niet mogelijk om met een onderhuidse chip ergens te betalen. Er zijn wel andere ontwikkelingen te zien: contactloos betalen met de pinpas is hip aan het worden. Banken introduceren nu ook het betalen met de smartphone (Onderaan dit artikel meer informatie daarover.)

Betalen met een onderhuidse chip zou de volgende stap kunnen zijn. Kees Plattel, zelf technologie-expert, liet een NFC-chip implanteren. “Je zou bijvoorbeeld je bibliotheekpasje kunnen vervangen door die chip”, zegt hij. “Maar een ingebouwde creditcard? Nee, daar wil je juist niet heen.”

Hij denkt wel dat het ooit mogelijk wordt. Plattel: “Maar ik wil het niet. Dan vraag je erom gehackt te worden.”

2. Lampen aandoen, koffie zetten

Je lamp aan- en uitschakelen door er met je hand over te bewegen.

Je lamp aan- en uitschakelen door er met je hand over te bewegen.

“Je kunt alle keukenapparatuur besturen”, zegt Plattel. “Iedereen kan zelf knutselen. Je moet de NFC chip als een aan- en uitknop zien, die je op allerlei apparaten zou kunnen aansluiten.” Zo kun je lichten aan- en uitdoen of een kop koffie zetten.

Althans, dat kan in theorie.

Volgens Plattel werkt het in de praktijk zelden: “Het is een heel gedoe om technisch alles in te stellen. Alle apparaten gebruiken andere standaarden. De consument beleeft er nog geen plezier aan, zo hoor ik ook van anderen.”

3. Bitcoins bewaren

Heb je Bitcoins? Dan kun je die ook op een chip zetten, zoals Martijn Wismeijer deed. Hij bewaart zijn virtuele geld op de chip.

“Mijn kat heeft al 15 jaar een chip. Daar zeurt hij toch ook niet over? Ik wilde een veilige plek voor de Bitcoins”, zei hij tegen T-mobile.

4. Deuren openen

Amal Graafstra opent een deur met onderhuidse chip. [Foto: screenshot RTL Late Night]

Amal Graafstra opent een deur met onderhuidse chip. [Foto: screenshot RTL Late Night]

Amal Graafstra laat in een filmpje van RTL Late Night zien dat de NFC chip voordeuren en autodeuren kan openen. Hij zou zelfs de ideale stand van je autostoelen kunnen onthouden.

Plattel ging met ICT’ers aan de slag. Het lukte hem om zijn chip aan de voordeur van zijn oude werkgever te koppelen.

Schrijver Marcel van Driel, ook gechipt, hoeft dat niet zo: “Dan denk ik: je hebt toch gewoon een sleutel? Moeten wij onze kinderen een code leren, zodat ik m’n chip kan gebruiken? Welnee.”

Gifchip

In een van zijn kinderboeken schrijft Van Driel over een ‘gifchip’ in kinderen. “Daarom heb ik nu een chip”, legt hij uit. “Ik wil weten waarover ik schrijf.”

Van Driel wist overigens niet dat een investeerder uit Saoedi-Arabië serieuze plannen had voor zo’n chip.

De komende weken publiceert DeChip.nl het volledige verhaal van Van Driel en de gifchip. Mis dit artikel niet door de Nieuwsbrief of gratis sms-dienst te gebruiken.

5. Met de trein reizen

Straks betalen met je hand? [Foto: Franklin Heijnen, Flickr.com]

Straks betalen met je hand? [Foto: Franklin Heijnen, Flickr.com]

De ov-chipkaart – die ook werkt met een NFC chip – zou vervangen kunnen worden door een onderhuidse chip.

Zover zijn we echter nog lang niet: zelfs enthousiastelingen als Plattel zijn kritisch. “Je kunt alle pasjes uit je portemonnee overzetten, maar de chipkaart en je bankpas zijn een brug te ver”, zegt Plattel.

Conclusie

De NFC chip maakt je leven (voorlopig) slechts gemakkelijker – en niet beter. Dat vinden Kees Plattel en Marcel van Driel ook. Het is moeilijk om te voorspellen of de NFC chip echt gaat doorbreken.

Toen Plattel en Van Driel werden gechipt, zei TU-onderzoeker Cees-Jeroen Bes al dat de NFC chip eigenlijk iets uit het verleden is. De mogelijkheden van andere chips, bijvoorbeeld medische varianten, zijn volgens hem veel groter.

Aan de andere kant: het contactloos betalen kan een opstapje zijn naar een onderhuidse betaalchip. Gaan we ooit toch kiezen voor gemak? De keuze is waarschijnlijk aan u, de consument.

Volgende week vertellen ‘gechipte’ Nederlanders hun volledige verhaal. Dat verhaal kun je lezen door je in te schrijven voor de Nieuwsbrief of de gratis SMS-dienst.

Contactloos betalen (extra info)

Sinds anderhalf jaar kunnen klanten van ING betalen met hun creditcard zonder een pincode in te toetsen. Dat contactloze betalen is mogelijk door een ingebouwde NFC chip. Andere banken volgden snel.

Nu gaan banken een stap verder met het betalen via de smartphone – weer met behulp van een NFC chip in die telefoon. Rabobank begon ermee en ING staat op het punt om te beginnen. Ook Google (Google Wallet) en Apple (Apple Pay) investeren in betalen met smartphone. In Nederland zijn er ruim 80.000 plekken waar je met de telefoon kunt betalen.

Contactloos betalen met smartphone. [Foto: ING]

Contactloos betalen met smartphone. [Foto: ING]

Nederlanders moeten nog wennen aan contactloos betalen (zowel smartphone als creditcard), want het gebeurt weinig. In sommige Europese landen is dat wel anders. Zo gebruikt in Polen bijna niemand meer de gleuf van het pinapparaat.

Deel dit artikel.

Interessant? Laat anderen dit lezen via social media - of stuur het persoonlijk. Gebruik onderstaande buttons.