Patrick Paumen over Lowlands, encryptie en VivoKey

Hij is zo ongeveer de meest geïnterviewde Nederlander over microchips van de afgelopen tijd. Daarmee heeft Patrick Paumen zijn compagnon Tom van Oudenaarden ingehaald. Wij vroegen de eerstgenoemde naar het metaalwerk dat zijn lichaam welhaast tot een vleesgeworden metaalverwerkingsmachine maakt. Paumen zelf is nog steeds razend enthousiast. Hij heeft ook een nieuwe chip: de platte VivoKey die wij eerder met veel bombarie aankondigden.

Door Jannes van Roermund

 

Patrick, hoeveel chips heb je nu?

Inmiddels heb ik 12 implantaten. Vijf magneten en zeven RFID chips: 2 xNT, 2 xEM, 1 xBT, 1 flexNT prototype en 1 VivoKey prototype. Voor mij is het geen wedstrijd maar meer om te experimenteren en bestuderen wat er mogelijk is en wat niet. In plaats van dat ik mijn mening laat beïnvloeden door anderen, test ik liever zelf.

Werken ze allemaal nog?

Uiteraard. Ik gebruik ze ook allemaal, de ene wat vaker dan de andere. De flexNT gebruik ik dagelijks om elektronische cilindersloten te openen van de voordeur en appartementdeur. Een xEM gebruik ik om de auto te ontgrendelen. Laatst gebruikte ik een RFID-chip trouwens nog bij Lowlands. Daar werk ik als beveiliger. Mensen komen binnen met bandjes. Ik dacht: he, daar zit een RFID-chip in. Bezoekers komen binnen bij incheckpaaltjes. Daar wordt jouw RFID-chip gekoppeld aan je Facebookprofiel, zodat er op Facebook een bericht verschijnt bij welk optreden je bent. Ik heb mijn account gekoppeld aan mijn eigen RFID-chip.

Heb je dat zelf kunnen hacken?

Er was een plek waar ze die bandjes uitdeelden. Maar in plaats van zo’n bandje, kun je natuurlijk ook zelf je eigen chip koppelen. Wel leuk hoor: mensen staan echt met grote ogen te kijken.

Wat is die VivoKey precies en waar gebruik je hem voor?

Kijk, hij zit hier in mijn arm. De VivoKey is in principe hetzelfde als een Fidesmo smartcard kaart met privacy features, maar dan onderhuids. Fidesmo is een platform om Java applets te installeren. Zo is er een applet voor twee-factor-authenticatie codes te genereren, een applet voor Bitcoin betalingen, een applet voor PGP bestands- en e-mailversleuteling, et cetera. Ik gebruik ‘m voornamelijk om twee-factor-authenticatie codes te generen, zoals jij die kent van DigiD. Daar doe je het met je telefoon. Dat is veiliger dan alleen een wachtwoord.

15841068_10211219379902349_1122468172_n

Kan dat met DigiD ook?

Nee, ik doe het bijvoorbeeld met Gmail en cPanel, maar ook om de database van de wachtwoordbeheerder KeePass te openen – een bestandje die alle wachtwoorden opslaat. Kijk: het werkt zo. Ik log in op Gmail, en vervolgens scan ik eerst de VivoKey via een app op mijn telefoon. Zo kunnen criminelen nooit bij mijn wachtwoord.

Moet je elke keer opnieuw inloggen?

Alleen op een nieuw apparaat of als ik uitlog.

Kon dat ook al met de vorige chips?

Nee, dat is nieuw. Een nieuwe stap. Of het veel cooler is? Ja, het is een behoorlijke verbetering. Die xNT implantaten hebben een klein beetje opslag, 868 bytes. Daar past net een visitekaartje op. Ze kunnen in theorie ook gekopieerd worden door criminelen. En deze VivoKey is ook nog eens goed beveiligd. Hier zit een zelfde soort chip in die ook in bankpassen zit. Je kunt ‘m niet kopiëren. En ik kan er ook individuele mails mee versleutelen. Overheidsinstanties en bedrijven als Google kunnen jouw normale mails lezen. Met zo’n versleuteling niet.

Dus jij vergrendelt elke e-mail die je stuurt?

Dat zou ik wel willen, maar helaas niet. De ontvanger moet ook gebruikmaken van die pgp-versleuteling. Maar ik voorzie wel iedere e-mail van een digitale handtekening. De ontvanger kan controleren dat de e-mail écht door mij is gestuurd, niet door criminelen of een fisher.

Dus je schrijft een email, voegt je handtekening toe en drukt op verzenden. En dan?

Dan wordt er gevraagd om de chip te scannen, en een code in te toetsen om dat te ontgrendelen.

Dus met iedere email die je stuurt, ga je even naar je arm toe?

Ja. Het is een unieke handtekening.

Zou je het niet handiger vinden als alle functies op één chip zouden staan?

Ja, dat zou handiger zijn. Maar het probleem is ook dat bedrijven gebruikmaken van verschillende frequenties. Het RFID-apparaat waarmee ik mijn autodeuren vergrendel, maakt gebruik van de 125 kilohertz frequentie. Andere apparaten hebben een veel hogere frequentie.

Hoe zie jij jezelf over 10 jaar?

De technologie blijft niet stilstaan. Er komen steeds nieuwe implantaten. Er komt een variant van de LED-lamp die Tom van Oudenaarden ook heeft. Die zou ik wel willen. Hij zou mooi passen in het midden, een oog, van een van mijn tatoeages. Dan licht het oog op. Dat zou grappig zijn.

Ga je ooit je implantaten eruit halen?

Nee, alleen als er interferentie gaat plaatsvinden. Of het vervelend voelt? Nee, je voelt ze niet meer. Ik voel alleen één magneet, maar die heb ik ook zelf geïmplanteerd.

 

Interessant? Laat anderen dit lezen via social media - of stuur het persoonlijk. Gebruik onderstaande buttons.