Help mee: waarom wil DARPA een breinchip?

We gaan ons op deze site focussen op DARPA, het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger dat opvallend actief bezig is met breinchips. Voor dat onderzoek hebben we jouw kennis nodig.

De afgelopen tijd hebben we op deze site gefocust op de NFC-chip: een implantaat ter grootte van een rijstkorrel dat in de hand zit. Gebruikers kunnen er de voordeur mee openen, of hun smartphone bedienen. Uiteindelijk moeten we ermee kunnen betalen, zo wil uitvinder Amal Graafstra althans.

Is dat interessant? Niet echt.

Althans, het is veel interessanter om te bekijken wat DARPA, het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger, zo interesseert in breinchips en singulariteit.

Want als DARPA iets doet, doet het het goed. Nu.nl schrijft dat DARPA het internet heeft uitgevonden, dat DARPA aan de wieg stond van GPS en dat DARPA inmiddels aan oplosbare elektronica werkt. Er wordt zo veel geld gepompt in dat onderzoeksinstituut dat het de moeite waard is er een blik op te werpen.

Vorig jaar bleek dat DARPA werkte aan een microchip die in het brein van soldaten moet komen te zitten. Het is bedoeld voor soldaten met trauma’s. De chip zou hen van een posttraumatisch stress-syndroom af kunnen helpen.

Onderzoeker Annie Jacobsen gelooft daar niets van, schrijft de Mail Online. Het Amerikaanse leger pompt geen miljoenen in research als er geen militaire winst te behalen valt, schrijft ze. DARPA wil eigenlijk super-soldaten creƫren door met elektronische signalen negatieve gevoelens en factoren uit te schakelen. Duracel-soldaatjes die geen angst kennen; dat is volgens Jacobsen waar DARPA stiekem heen wil. De testen met soldaten zullen dit jaar plaatsvinden.

Pasgeleden nog bracht DARPA naar buiten dat ze een nieuwe methode hebben gevonden om het menselijk brein aan computers te koppelen. Mensen moeten zo met computers kunnen communiceren door middel van gedachten. Vorige week kwam naar buiten dat er een nieuwe methode is om zo’n breinchip gemakkelijker te implanteren. De koppeling met de computer past in een bredere ‘filosofische’ stroming van de singulariteit, die stelt dat de mens een enorme sprong in de evolutie kan maken door te versmelten met de techniek.

Kortom: de ontwikkelingen gaan snel.

Zo snel, dat het me interessant lijkt om eens te gaan onderzoeken waar DARPA precies mee bezig is. Dat vertelde ik laatst ook op BNR Nieuwsradio. Het wordt wel een langetermijnproject: het moet naast een full time afstudeerstage, een part-time baan en wat freelancewerk.

Ik kan jullie hulp goed gebruiken. Stuur me al je kennis, tips en aanmoedigingen via het contactformulier. Alvast bedankt.

Hopelijk tot snel.

Groet, Jannes

Interessant? Laat anderen dit lezen via social media - of stuur het persoonlijk. Gebruik onderstaande buttons.