Ondanks duizenden vrouwen die siliconenborsten met een RFID chip hebben laten implanteren, is die chip op sterven na dood. ‘Geestelijk vader’ Scott Silverman ziet de aandelen van zijn bedrijf VeriTeQ volledig instorten. Na 13 jaar ophef valt het doek voor de ‘Verichip’, concluderen specialisten.
Door Jannes van Roermund
Aandeelhouders van VeriTeQ zijn woest op de leiding van het bedrijf. Wie twee jaar geleden 300 dollar investeerde, heeft nu 4 cent.
“Een dramatische val. Daar kan Imtech nog een puntje aan zuigen”, lacht beurscommentator Arend Jan Kamp aan de telefoon. Hij doelt cynisch op het Nederlandse bedrijf dat deze maand ten onder ging. “Je weet het niet zeker, maar VeriTeQ lijkt zo failliet als een deur”.
Daarmee lijkt het verhaal van de verguisde Verichip, ondanks een ‘nieuw leven’ in minstens 10.000 vrouwen met borstimplantaten, definitief uit – terwijl zijn opvolgers staan te trappelen (lees verder).
Verichip
Om te begrijpen wat er aan de hand is, moeten we terug naar 2002. Toen keurde de Amerikaanse Food and Drug Administration voor het eerst een onderhuidse RFID chip goed bij mensen: de Verichip.
De chip van het gelijknamige bedrijf Verichip was ter grootte van een rijstkorrel en werd in de arm geïmplanteerd. De 16-cijferige code op de chip kon worden afgelezen met een scanner.
De code moest gaan dienen als identificatiesysteem. Iedereen had een unieke code, die gelinkt zou zijn aan een persoonlijk medisch dossier. Bij een spoedgeval kon de RFID chip op de EHBO worden afgelezen en de code worden ingetoetst op de computer. Artsen zouden razendsnel alle informatie hebben en men was verzekerd van een snelle en juiste behandeling.Zo had het moeten gaan.
Vervolgens deed het bedrijf alles fout wat het fout kon doen. Zo werden Alzheimerpatiënten gechipt zonder dat kon worden vastgesteld of ze dat doorhadden. In 2007 was de RFID chip al aan kanker gelinkt, waardoor het bedrijf een serieuze dreun kreeg. Daarnaast vreesden veel mensen dat de overheid met de RFID chip alles kon controleren en zagen christenen de chip als het ‘teken van het beest’.
Het zou nooit meer goed komen. Verichip veranderde zijn besmeurde bedrijfsnaam in PositiveID. Ook dat mocht niet baten: de controverse was daar – en zou nooit meer weggaan.
In 2010 besluit PositiveID om de RFID chip – die werd verkocht om bijvoorbeeld deuren te openen en nooit als medisch identificatiemiddel zou dienen – uit de handel te halen. De reden: niemand was geïnteresseerd.
Scott Silverman, chief executive officer bij Verichip en onderwerp van spot in bovenstaand filmpje, kan geen afscheid nemen van zijn oogappel en zou de RFID chip een tweede leven gunnen – daarbij geholpen door Barack Obama.
Doorstart in borsten
“We wisten dat Obama een nieuwe wet ging tekenen. Die bepaalde dat alle medische devices een ‘tracking system’ moesten hebben”, legt Silverman uit in een interview. “Daarom zijn wij in 2011 begonnen.” De Amerikaan zette VeriTeQ op, kocht de Verichip een ziet een jaar later de wet in werking treden.
Silverman sluit vervolgens een samenwerkingsverband met Establishment Labs, dat borstimplantaten verkoopt. In die implantaten zit nu een RFID chip – omgedoopt tot ‘Q Inside Safety Technology’ – met informatie als het serienummer en datum van implantatie, precies zoals de nieuwe wet dat voorschrijft.
De siliconenborsten worden in 28 Europese landen (waaronder België) verkocht, volgens Het Laatste Nieuws op aandringen van de Europese Commissie. Het is onduidelijk of deze implantaten in Nederland zijn verkocht.
(De chip hieronder vanaf 1:40 minuut)
Volgens VeriTeQ hadden in juli 10.000 vrouwen één of meerdere borstimplantaten met de RFID chip in hun lichaam. Kortgeleden zijn er 33.000 nieuwe chips aan Establishment Labs verkocht.
De RFID chip wordt ook bij de behandeling van kanker gebruikt om straling te meten.
Failliet
Er is geen vuiltje aan de lucht voor Silverman, zou je zeggen. Schijn bedriegt. VeriTeQ staat aan de rand van de afgrond, zo laat de aandelenkoers zien.
“Alleen een idioot zou nog aandelen van VeriTeQ kopen”, zeggen teleurgestelde investeerders. Een ander concludeert: “Ze gaan meer dan waarschijnlijk failliet.”Dat denkt beurscommentator Arend Jan Kamp ook. “Het hoeft niet, want soms krabbelen die bedrijven op. Je moet goed ingevoerd zijn om er echt iets van te zeggen. Maar VeriTeQ doet het slechter dan Imtech. Qua aandelen lijkt dit bedrijf failliet.”
Kamp zegt dat er in Amerika veel bedrijven zijn die zich focussen op één product. “Dat heeft een groot risico voor beleggers”, legt hij uit. “Er zitten pareltjes bij, maar ook brandhout.”
VeriTeQ heeft laatst een technisch trucje op de aandelenmarkt uitgehaald: een ‘reverse split’. Kamp: “Apple doet dat ook. Je voegt aandelen samen of splitst ze op. Je verliest geen geld, maar het staat beter.”Kamp vraagt hoe VeriTeQ het precies heeft gedaan. Als we uitleggen dat deze split 1-op-1000 was, begint hij hard te lachen. “Dat is een veeg teken.”
Ook Ky Trang Ho, financieel expert en schrijfster voor Forbes, stelt in een reactie dat er iets “terribly wrong” moet zijn. “De collectieve wijsheid van de markt heeft altijd gelijk”, schrijft ze aan DeChip.nl.
Eerder al noemde analist Todor Pichurov de aandelen “lachwekkend” en “een ramp”.
Opvolgers
De RFID chip, ooit bedoeld als redmiddel op de spoedeisende hulp, ligt nu op de intensive care. Betekent de val van VeriTeQ ook het einde van de onderhuidse chip?
Absoluut niet.
De opvolgers staan klaar. Met een NFC chip kun je betalen, de auto starten en je smartphone aanzetten. Nog veelbelovender is Robert Langers medicijnchip, die automatisch medicijnen los kan laten in je lichaam, en zijn versie voor geboorteregulatie. Over deze drie chips zal DeChip.nl binnenkort meer publiceren.
Lachwekkend
De medicijnchip zal door een groot deel van de wereldbevolking gebruikt gaan worden, zo stelt de Iraëlische ambassade in Nederland, waarbij men de strekking van een artikel in de Times of Israel overneemt.
Dat kennen we: in een tv-item van NBC werd voorspeld dat iedereen in 2017 geVerichipt zou zijn. Die stelling kon worden opgehangen aan de keuze van het format, bedoeld om spannende televisie te maken. Toch waren er ook serieuze onderzoekers die hetzelfde beweerden, achteraf gezien ietwat lachwekkend.
Ook met de medicijnchip zal het zo’n vaart niet lopen – maar hou ‘m in de gaten.
De komende tijd doen we veel onderzoek bij DeChip.nl. Blijf op de hoogte. Kies voor alleen het belangrijkste nieuws met de Nieuwsbrief of krijg een berichtje bij ieder nieuw artikel met de Gratis SMS-dienst.