Wat ‘The Thing’, CIA en ‘Operatie Leunstoel’ met de RFID chip te maken hebben

Donderdagavond werd bekend dat een Nederlands bedrijf de CIA heeft geholpen met het namaken van Russische afluisterapparatuur in de Koude Oorlog. Het bloedstollende verhaal over Operatie Leunstoel gaat over het namaken van “The Thing”, die veel overeenkomsten vertoont met de huidige RFID chip.

Journalist Maurits Martijn onthulde donderdag zijn nieuws in De Wereld Draait Door samen met zijn jeugdvriend. Die had 3 velletjes papier van zijn opa gevonden, met daarop een James Bond-achtig verhaal. De twee wisten meteen: hiermee hebben we goud in handen.

Bekijk de presentatie in DWDD hieronder of lees door.

Paard van Troje

In het kort: Amerika ontdekte een halve eeuw geleden dat men op de ambassade werd afgeluisterd door de Russische geheime dienst. Dat gebeurde met een verbluffend vernuftig apparaat.

Een klein kastje – twee centimeter breed, zonder batterij, met lange antenne – zat opgesloten in een kunstwerk aan de muur. Dat kunstwerk werd ooit cadeau gegeven door de Russen en is in alle naïviteit aangenomen. Het paard van Troje was binnen.

De Amerikanen stonden versteld. Wie had dit apparaat bedacht – en hoe werkt het?

Het afluisterapparaat "The Thing", waarvan alleen de antenne goed te zien is. [Foto: youtube]

Het afluisterapparaat “The Thing”, waarvan alleen de antenne goed te zien is. [Foto: youtube]

Men noemde het “The Thing”. Meteen na de ontdekking in 1952 werd alles in het werk gesteld om The Thing na te maken. Alle instanties werden ingeschakeld: de FBI, de NSA, de CIA, het leger, de marine, alle ministeries, het Pentagon en zelfs president Harry Truman himself ging zich bemoeien.

Nederland

De opening van het Nederlands Radar Proefstation. [Foto: Polygoonjournaal]

De opening van het Nederlands Radar Proefstation. [Foto: Polygoonjournaal]

De hoop werd gevestigd op Nederland: een clubje van vijf slimme mannen moest een replica gaan maken.

Het project kreeg de codenaam “Easy Chair”, omdat men veronderstelde dat The Thing ooit in een leunstoel was gevonden. In het Nederlands Radar Proefstation, een villa aan zee, werd in het diepste geheim gewerkt, eerst ’s avonds en later in een aparte ruimte.

Het lukte. Amerika kon Rusland in 1959 een koekje van eigen deeg geven, dankzij Nederland. In Den Haag werd een Nederlandse replica in de Russische ambassade geplaatst. Nu werden de Russen afgeluisterd met (een namaakversie van) hun eigen uitvinding.

Een jaar later haalde Amerika nog een sluw trucje uit. In de VN Veiligheidsraad werd “The Thing” naar boven gehaald om aan te tonen dat de Russen smerige spelletjes speelden. Zij bespioneren ons en dat is niet eerlijk, zo was de boodschap, die uitgesproken werd op het moment dat een eigen namaakversie – van Nederlandse makelarij – de Russen dus al aan het bespieden was. O, ironie.

Lees hier het volledige en briljante verhaal in De Correspondent. (Echt doen!)

RFID chip

Een lezer merkt op dat de huidige RFID technologie op dezelfde manier werkt als “The Thing”. Dat klopt.

The Thing veranderde geluid in radiogolven, die op werden gepikt door een ontvanger. Het had geen batterij nodig en was dus passief. Ook RFID chips (of ‘RFID tags’) zijn passief. Ze kunnen worden uitgelezen met elektromagnetische straling van een ander apparaat, een lezer.

Het verschil: bij “The Thing” werden de golven steeds omgezet in geluid; bij RFID chips wordt er informatie gedeeld.

Ook de geschiedenis van de RFID chip is interessant. De eerste echte RFID technologie werd gebruikt door het Britse leger in de Tweede Wereldoorlog. De Britten stopten een chip in hun eigen vliegtuigen, zodat die met radarsystemen werden herkend als “goedaardig”. De eigen vliegtuigen werden niet uit de lucht geschoten.

RFID chips zitten nu overal, van je paspoort tot je spijkerbroek. Ze kunnen ook ín je lichaam worden gezet.

Uit een eerder artikel op dit platform, waar de focus ligt op technologie in het menselijk lichaam, blijkt dat die onderhuidse RFID chip halfdood is. Het bedrijf achter de verguisde ‘Verichip’ is bijna failliet; de technologie voorbijgestreefd. Zelfs 10.000 vrouwenborsten kunnen de val niet stoppen (lees hier dat verhaal).

Sterker nog: zijn opvolger, de NFC chip, lijkt ook een mislukking te worden – ondanks de immense media-aandacht voor uitvinder Amal Graafstra. De meeste Nederlanders zijn weinig enthousiast, zo blijkt uit gesprekken met 3 ‘gechipten’, die binnenkort gepubliceerd gaan worden op deze site.

De NFC chip die een aantal Nederlanders nu geïmplanteerd hebben. [Foto: Marcel van Driel]

De NFC chip die een aantal Nederlanders nu geïmplanteerd hebben. [Foto: Marcel van Driel]

Meer informatie.

Meer lezen over onderhuidse chips? Krijg (alleen) het belangrijkste nieuws met de nieuwsbrief, die maximaal eens per maand komt. We spammen dus niet. Doe dit:

Zit je op mobiel of tablet?

  1. Scroll naar beneden tot onder de reacties
  2. Vul de velden bij ‘Blijf op de hoogte’ in.

Zit je op de computer?

  1. Je ziet een balk aan de rechterkant. Scroll omhoog.
  2. Vul de velden bij ‘Blijf op de hoogte’ in.
Interessant? Laat anderen dit lezen via social media - of stuur het persoonlijk. Gebruik onderstaande buttons.